Selectair-klant Dirk Geleyn is verzot op de Verenigde Staten. Nadat een georganiseerde groepsreis bij een andere organisatie was tegengevallen, koos hij deze keer voor een individuele rondreis die hij samen met zijn reisagent heeft uitgestippeld. In deze getuigenis neemt hij je mee naar de mooiste plekjes van de Oostkust.
Over de rondreis
We zijn met de trein van New York naar Philadelphia gereisd. En dan opnieuw met de trein verder naar Washington. Daar hebben we dan een huurauto genomen en zijn we verder getrokken naar een minder bekende streek waar de Amish wonen. We hebben ook de meren tegen de Canadese grens gedaan, en de Niagara Falls bezocht. Dan zijn we teruggevlogen naar New York. We wilden graag steden en natuur combineren, en dat is perfect gelukt.
Logeren bij de Amish
Ik was altijd al gefascineerd door de Amish. Ik had deze mensen al gezien in films en Tv-series, en ik wilde hen in het echt ontmoeten. Maar tegelijk wilde ik de toeristische plekken vermijden. Dus ben ik gaan zoeken op de computer en in boeken en zo ben ik op de plaats New Holland uitgekomen. We hebben daar echt gelogeerd in die gemeenschap. Dus niet op de plekken waar de meeste toeristen naartoe gaan. Door zelf veel op te zoeken en met onze reisagent te overleggen hebben we dus de minder gekende delen van Amerika gezien, en dat was prachtig.
Neem geen foto's
Als ik een tip kan geven is het deze. Neem geen foto’s van Amish people. Dat vinden ze echt niet leuk. Voor de rest zijn ze heel spraakzaam en vriendelijk, maar als je een foto wil nemen, duiken ze weg. Blijkbaar geloven ze dat een deel van hun ziel verdwijnt, als er een foto van hen genomen wordt. “Als er elke dag honderd foto’s van ons genomen worden, zouden we een beetje sterven”, vertelde één van hen.
Vreemde gewoontes
Ze mogen wel contact hebben met de buitenwereld. Maar het is wel een beetje onwezenlijk om te zien: ze rijden daar echt nog met een paard en een kar; ze mogen geen elektriciteit of stromend water hebben in huis, geen internet. Maar dat mag wél allemaal voor het werk. Als ze bijvoorbeeld een hotel uitbaten, hebben ze daar wel internet. Ik zag ook een winkeltje waar een dame werkte met een elektrische naaimachine. Voor het werk mag dat dus wel.
"En dan moet je op je rem gaan staan omdat er een Amish persoon voor je rijdt aan 15 km per uur. Met traditionele paard en kar, maar wel mét moderne ledverlichting.”
Modern en toch traditioneel
Het is wel frappant als je met de auto aan het rijden bent, en je moet ineens op je rem gaan staan omdat er een paard en kar tegen 15km per uur voor je aan het rijden is. Ze schamen zich daar niet voor. Het is wel grappig om te zien dat die koets dan wel uitgerust is met moderne ledverlichting. Maar het is een plezier om te bezoeken. Ze hebben hun eigen bier, een soort suikerdrank, zelf gebrouwen. En ze drogen hun was aan een wasdraad tussen twee fietswielen. Door aan het wiel te draaien, trekken ze de was naar zich toe.
Tips van Dirk
Een paar tips voor wie ook Amerika met de huurwagen wil verkennen:
1. Bereid je zo goed mogelijk voor:
Als je zo veel mogelijk uit je reis wil halen, moet je op voorhand uitzoeken wat je wil zien en alles goed plannen. Zoek op voorhand de plaatsen op waar je door gaat rijden en kijk of daar iets te bezoeken valt. Zo ontdekten wij prachtige verborgen plekken. De Finger Lakes, bijvoorbeeld. Dat is vergelijkbaar met de Moezelstreek. Hellingen vol met wijngaarden. Je hebt daar wijnboeren en wijnkelders om te bezoeken, en zalige wijnen. We hebben daar de nodige flessen gekocht en gedronken! Ook het Glen Watkins Park. Je hebt daar honderden watervallen. Prachtig was het daar. Met de nodige voorbereiding kun je het onderste uit de kan halen en veel zien op een rustige, kalme manier. En daar zijn we met deze reis volledig in geslaagd.
2. Neem twee kredietkaarten mee:
Eentje voor je uitgaven en eentje om de waarborgen in de hotels te betalen. Het is namelijk zo dat hotels in Amerika steeds een bedrag van je kredietkaart halen als waarborg. Dat is om zich in te dekken tegen diefstal. Een van de hotelmedewerkers wist me te vertellen dat soms zelfs de gordijnen en de TV worden meegenomen door hotelgasten! Pas wanneer ze zeker zijn dat je niets hebt gestolen, storten ze de waarborg terug. Maar dat kan dus eventjes duren. Als je dan van het ene hotel naar het andere reist, kan je limiet wel eens overschreden worden voordat je het weet. In ons geval was het zelfs zo dat een hotel de waarborg gewoon niet had teruggestort. In plaats van het bedrag “in hold” te houden, hadden ze het als een betaling verwerkt. Zo was halverwege de reis opeens onze limiet op. Gelukkig hadden we nog een tweede kaart bij, anders hadden we een probleem gehad.
3. Onthoud de postcode van je hotel:
Zelf tanken in Amerika is minder voor hand liggend dan het klinkt: de eerste keer is het wel even zoeken. Je tankt namelijk in gallons, niet in liters. En de tankautomaat vraagt je ook steeds om een code. In het begin geraakten we daar niet aan uit. We dachten dat we onze pincode moesten ingeven. Tot een man ons erop wees dat het de postcode van je verblijfplaats is die je daar moet ingeven! Zo kunnen ze bijhouden wie waar vandaan komt en naartoe gaat. Een tip voor wie per auto wil rondreizen: schrijf de postcodes op van de plaatsen die je bezoekt, zo verloopt het tanken heel wat vlotter.
4. Zoek contact met de plaatselijke bevolking:
Een ander voordeel van individueel reizen is dat je meer contact hebt met de plaatselijke bevolking. Je moet zelf tanken, zelf iets gaan zoeken om te eten, en zo geraak je aan de praat. Amerikanen zijn heel open, dus ze vragen je voortdurend waar je naartoe gaat en geven je tips. Zo heeft een man aan het tankstation ons aangeraden om een van de meest prachtige parken te bezoeken van de staat New York. We hebben dat gedaan en zagen daar honderden watervallen. Dat had ik echt nog nooit gezien.
Ik heb mijn reis twee keer meegemaakt: een keer thuis achter mijn computer en een keer in het echt!
Liever op eigen houtje
Ik reis liever op eigen houtje, en niet met een groep en gids. Dan kun je het doen op je eigen tempo. Je kunt dag per dag zelf plannen. En wanneer je wil, kun je stoppen om bepaalde plekken te ontdekken. Je bent niet afhankelijk van een gids. Bovendien wilden wij plaatsen zien die niet samen in combinatie werden aangeboden in de reisgidsen. We wilden New York, Washington en Philadelphia zien, en dan met een huurauto rondrijden. Maar we hadden geen zin om dagenlang achter een stuur te zitten. De afstanden tussen de verschillende haltes moesten beperkt zijn. We hebben dan aan onze reisadviseur gevraagd welke trekpleisters we zeker gezien moesten hebben, en dan hebben we op basis daarvan zelf een route uitgestippeld. Zo hebben we geen minuut tijd verloren.
Twee keer genieten
En mijn voordeel: omdat ik zo betrokken was bij de planning, heb ik de reis twee keer meegemaakt: een keer thuis achter mijn computer, en een keer in het echt! Dat is voor mij reizen. Ik heb vrienden die zonder voorbereiding op reis vertrekken en dan bij thuiskomst blijkbaar maar de helft gezien hebben van wat er te ontdekken valt. Dat is niets voor mij. Ik vind het ook heel belangrijk om tussen de plaatselijke mensen te zijn, om het leven zoals het écht is te ervaren.
Samen plannen met je reisadviseur
We hebben de reis uitgewerkt samen met onze reisagent. Wij hadden een bepaald idee in ons hoofd, en zij heeft ons begeleid bij de organisatie ervan. Wij bepaalden helemaal zelf wat we wilden doen: “In die stad willen we een hotel”, “daar willen we een huurauto oppikken”, en zij regelde alles voor ons. Dat is pas reizen! En alles verliep vlekkeloos. De trein die ze voor ons geregeld had, was perfect op tijd. Onze plaatsen waren gereserveerd. We kwamen perfect op schema aan in Philadelphia, niet ver van ons hotel. En met de trein zie je nog eens iets onderweg! Ik zou altijd zo willen reizen.
Een zalige samenwerking
Kortom, we zijn supertevreden over onze reis, en zeker over onze reisagent. Onlangs belde ze me laat in de avond op om een antwoord te geven op een vraag die ik had gesteld en ik zei haar “Slaap jij dan nooit?”. Dat is typerend voor haar: die gedrevenheid. Ik weet niet hoe ze het doet. Zulke goede mensen zijn niet eenvoudig te vinden. Maar zij is wel wat ik zoek in een reisagent: iemand die bereid is een basis te leggen waar jij zelf mee op kunt bouwen. Die samenwerking is zalig!
Geïnspireerd?
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Dirk?
Wil je ook een reisagent die samen met jouw de perfecte rondreis uitstippelt?
Neem dan snel contact met ons op.
Misschien lezen we dan binnenkort hier jouw reisverhaal.